top of page

Saopštenje inicijative "Protiv diktature - Beč" povodom poslednjih dešavanja u Srbiji

Slobodne građanke i slobodni građani Beča, okupljeni oko inicijative „Protiv diktature – Beč“ se već od aprila 2017. bore za poštovanje tekovina demokratije, pravne države i ljudskih prava u Srbiji, koji su permanentno ugroženi, potisnuti i kršeni od strane vladajućeg režima u Srbiji. Režim oličen u vladavini Srpske napredne stranke je zapravo samo interesna grupa koja je piramidalno organizovana, a na vrhu piramide se nalazi Predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Konstantno prekoračivanje ustavnih ovlašćenja Predsednika i njegovi nastupi u javnosti, kao i delovanje u praksi, su nas naveli da istupimo protiv ovakve politike koja duboko deli sve građane Srbije, dovela je poslednjih dana do napetosti u društvu, koja je kulminirala protestima u velikim gradovima Srbije i do nasilja na njihovim ulicama.

Vlast, što znači Predsednik i odgovorna lica (epidemiolozi i virusolozi) su na pojavu korona virusa odreagovali vrlo neodgovorno, imejavajući virus i seksitičkim nastupima u javnosti pozivali žene da idu u šoping u Milano. Zakazani izbori su bili glavna tema interesovanja vladajućih stranaka i njihovih funkcionera, čime je izostala pravovremena i koordinisana akcija koja bi bila odgovor na preteću opasnost širenja virusa. Kada je broj zaraženih i obolelih u Srbiji počeo da skače, vlast je to iskoristila da pokaže potpunu bahatost uvodeći najrigidnije mere i kažnjavajući sve građanke i građane Srbije za sopstvenu neodgovornost.

Prvo je uvedeno vanredno stanje, parlament je isključen iz procesa odlučivanja i počelo je da se vlada dekretima i uredbama, što najviše i odgovara nosiocima vlasti u Srbiji. Pokazali su svoj najrigidniji politički karakter i potpunu bahatost. Naoružani vojnici su se šetali ulicama gradova, stražarili ispred medicinskih ustanova, uveden je policijski čas i potpuna zabrana kretanja koja je trajala i po 4 dana. Starijim od 65 godina je danima bilo potpuno zabranjeno da izlaze. Nastupi Predsednika u javnosti su unosili još veći nemir i neizvesnost koju je izazvao njegov način obraćanja koji se kretao u dijapazonu od plača i kuknjave, pa do vikanja i podizanja glasa pred novinarima i građanima. Namerno je umanjivanja, prećutkivana i stavljana u drugi plan, ne tako mala pomoć koju je Evropska unija poslala Srbiji, a prenaglašavana je do snihodljivosti svaka pomoć koju je Srbija dobila od Kine, iako je ona višestruko bila manja. Srbija je bila zemlja u Evropi koja je uvela najrigidnije mere, kao odgovor i sredstvo u borbi protiv epidemje. Građanke i građani Srbije su se bunili protiv takvih mera udaranjem u šerpe i pravljenjem buke svake večeri u 20h. Odjekivala je cela Srbija.

Sve mere su odjedanput ukinute kako bi se održali već unapred zakazani izbori. Nosiocima vlasti je primaran sopstveni politički opstanak. Dozvoljeni su skupovi, utakmice sa tribinama punih navijača, teniski turnir, proslave titula...Kruna svega toga je bila proslava izborne pobede vladajuće stranke, koja je, ispostaviće se, bila kobna za nekoliko njenih visokih funkcionera. Posle izbora situacija se okrenula. Virus je počeo da uzvraća udarac, građani su izgubili poverenje u Krizni štab i nosioce vlasti. Po starom, oprobanom receptu vlast je svu krivicu prebacivala na građanke i građane bez ikakvih skrupula, bez ikakve samokritike, otvorenim pretnjama ponovnog uvođenja rigidnih mera.

To je izazavalo reakciju građanki i građana koji su izašli na protest u četiri velika grada u Srbiji: Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Bez ikakve organizacije i potpuno spontano građani su iskazali svoj bunt protiv svih neodgovornih poteza vlasti i kriznog štaba koji je stavio služenje dnevnoj politici ispred struke. Vlast je to dobro iskoristila infiltrirajući među građane dve grupe ljudi: desničarske političke grupacije i njihove pristalice i huliganske grupe navijača fudbalskih klubova koji su u više navrata proteklih godina bili udarna pesnica vlasti potiv bilo kakve vrste bunta. Te dve grupe, dobro organizovane u koordinisanoj akciji su izazvale rušilačke scene, paljevine i vandalizam, pre svega, na ulicama Beograda. Odgovor policije je bio očekivan: od potpuno opremljenih jednica Žandarmerije, preko konjičkih jednica, sve do jedinica u borbenim vozilima obučenih za razbijanje demonstracija. Bili smo svedoci igrokaza koji je vlast sama pripremila kako bi se predstavila kao brižna za javni red i opšti interes.

Građani kojisu demonstirirali su stavljeni na stub srama, opozicioni politički lideri stranaka koje nisu učestvovale na izborima su javno prozivani kao odgovorni za nemire i nasilje, javnost je spinovana izmišljnim pričama u učešću stranih tajnih službi u organizaciji protesta...Bili smo još jednom svedoci prljave igre uigranog tima vladajućih struktura i njima odanih novinara i pojedinaca koji su u orkestriranoj kampanji pokušali sve da optuže kako odmažu državi u borbi protiv epidemije.

Borba protiv diktature u Srbiji je pre svega borba za demokratska načela i ljudska prava. To je nama okupljenima oko inicijative „Protiv dikatature – Beč“ najsvetliji cilj. Svaka druga tema je samo razvodnjavanje ova dva najvažnija postulata. Napadanje vlasti sa desnih pozicija je nešto u čemu mi ne želimo da učestvujemo. Borba protiv diktature nije borba protiv teorija zavere, vakcinacije, 5G mreže, izdaje Kosova, migranata...Borba protiv diktature je borba za nezavisne institucije, za vladavinu prava, poštovanja Ustava i zakona, poštovanja pravila i integriteta struke...Sve ovo je duboko i sistemski ugroženo u Srbiji poslednjih 8 godina, sa tendencijom daljeg pogoršanja stanja. Mi nemamo ništa zajedničko sa onima koji se sa nacionalističkih pozicija bore protiv režima. To je podjednako pogubno za društvo u Srbiji, kao i delovanje sadašnje vlasti. Ostajemo verni ideji Srbije kao građanske države svih koji u njoj žive bez obzira na nacionalnost, veru, rasu ili poreklo. Vladavina zakona i pravna država je načelo za koje se mi borimo i u toj borni nećemo odustati, ali ćemo pažljivo birati i saborce, jer ne želimo da budemo izmanipulisani i stavljeni u drugi plan.

........................


Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
Noch keine Tags.
bottom of page